Afrika'nın Su Sorunu: Afrika'da Neden Temiz Su Yok? | AYV
Afrika'nın su sorunu - Afrika'da susuzluk - Afrika'da neden temiz su yok - Afrika'da su kuyusu açtırmak

Afrika’da Neden Temiz Su Yok?

Uzun yıllardır gündemden düşmeyen Afrika’nın su sorunu, maalesef hala çözülebilmiş değil. Yaklaşık 1.4 milyar insanın yaşadığı Afrika’da kronik sorunlara kalıcı çözümler bulunamıyor ve milyonlarca insan sefalet, yoksulluk, mağduriyet, açlık ve susuzluk kıskacında sıkışıp kalıyor. Kıskacı oluşturan tüm bu sorunlar arasında en önemlisi, yaşamın kaynağı olan temiz suya erişememe problemidir.

Bu problem ise Afrikalıların hayatlarına doğrudan doğruya olumsuz olarak etki eden, onların ihtiyaçlarını karşılamalarına engel olan, günlük hayatlarında büyük bir dezavantaja sebep olan kronikleşmiş bir sorundur. Peki bu sorun karşısında herkesin aklına gelen sorularımızı soracak olursak; Afrika’da neden temiz su yok? Milyonlarca yaşlı, kadın, çocuk neden susuzluğa mahkum ediliyor? Dönem dönem gündeme daha sık gelen Afrika’nın su sorununa kalıcı bir çözüm bulunamaz mı? Şeklinde ifade edebileceğimiz sorularımızı sıralamamız gerekir.

Su Krizinin Nedenleri

UNESCO tarafından hazırlanan Dünya Su Raporu’na göre, 2 milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimleri bulunmamaktadır. Temiz suya erişemeyen insanların çok büyük bir çoğunluğu,  Afrika ülkelerinde yaşam mücadelesi veren insanlar oluşturmaktadır. Temel insani ihtiyaç olan temiz suya erişmekten mahrum olan milyonlarca ihtiyaç sahibi, her güne yeni zorluklarla uyanmakta ve günlerinin çok büyük bir çoğunluğunu bir bardak temiz su içebilmek umuduyla geçirmektedir.

Afrika’nın su sorunu gibi böylesine büyük mağduriyetlere sebep olan problemin kökeninde yalnızca bir sebep aramak doğru olmayacaktır. Sömürgeciliğin arkasında bıraktığı sistemsizlik, doğal kaynakların kullanılamaması, ekonomik çöküntü, altyapı yetersizlikleri, terör ve hızlı nüfus artışı gibi sıralayabileceğimiz birçok etmen Afrika’da neden su olmadığını veya Afrikalıların temiz su kaynaklarına neden erişemediğini açıkça ortaya koymaktadır.

Afrika’nın Su Sorunu ve Susuzluğun Geride Bıraktıkları

Afrika'da neden temiz su yok

Afrika’da neden temiz su yok

Ekonomik olarak geride kalmışlığın sonucu olarak baraj yatırımları yapılamamaktadır. Aynı zamanda kıtanın yer altında bulunan su kaynaklarına sondaj yapılarak ulaşılabilmesine rağmen nitelikli insan kaynağı eksiği ve sondaj maliyetlerinin karşılanamaması sebepleriyle bu olanaktan yararlanılamamaktadır. Devlet otoritesinin eksikliği, eğitimli nüfusun az ve nüfus artışının hızlı olması, kaynakların ulaşılamaz veya yetersiz olması, Afrika’da susuzluk sorunun neden giderilemediğini gözler önüne sermektedir.

Afrika’daki su sorunun geride bıraktığı ise Afrikalıların kirli su kaynaklarını tüketmek için seçeneksiz kalmasıdır. Göller her ne kadar su kaynağı olarak Afrika’nın birçok bölgesinde bulunsa da bilinçsiz su kullanımı nedeniyle her geçen gün su miktarları azalmaktadır. Ayrıca göllerde aynı anda hem vücut temizliği yapılmakta hem içme suyu doldurulmakta hem de temiz su niteliğinin yitirilmesine sebep olabilecek eylemlerde bulunulmaktadır. Bu durumların tamamı ise göllerdeki suların kirlenmesine ve kirli su tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Ancak göllerdeki sulardan yararlanabilenlerde şanslı olan kişilerdir. Keza göller, kıtadaki çatışmalara sebep olmakta ve terör örgütlerinin veya devlet harici yapılanan bölgesel güçlerin çatışmaları arasında göllerdeki su kaynaklarından yararlanılamamaktadır.

Kirli Sudan Kaynaklanan Hastalıklar

Kirli su tüketmeye mahkum edilen Afrikalılar ise temiz su bulamadıkları için çamurlu, mikroplu ve hijyenik olmayan suları içmek zorunda kalmakta ve günlük ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamaya çalışmaktadır. Kıtada kirli sulara bağlı kolera, tifo, ishal, zatürre ve dizanteri gibi birçok hastalıktan ölümler meydana gelmekte veya bu hastalıklar sebebiyle birçok mazlum ve mağdur Afrikalı ciddi acılar çekmektedir.

Afrika’da Su Kuyusu Açtırmak

Afrika’da neden su yok? Sorusunu sorarak yazımızdan yararlanan ve dünyamızın farklı coğrafyalarındaki acıları kendine dert edinen siz kıymetli okurlarımıza Afrika’nın su sorunu için çözüm üretmeye devam ettiğimizi ifade edebiliriz.

Temiz su kaynaklarına erişimleri olmayan ve yeraltı kaynaklarından dahi ekonomik ve altyapısal yetersizlikler sebebiyle yararlanamayan Afrikalı insanların yüzlerinde bir tebessüm olmak, onların gönül ferahlığı ile tertemiz sulardan içmesini sağlamak için durmaksızın çalışmaktayız.

Avrupa Yardım Vakfı olarak Afrika’da su kuyusu açtırmak isteyen yardımseverlerin hayra açılan kapısı olmaya ve partner kuruluşlarımız başta olmak üzere sahadaki gönüllülerimizle Afrika’da su kuyusu açmak için büyük bir gayret sarf etmekteyiz.

Hayırseverlerin katkılarıyla Afrika’nın birçok ülkesinde açılışını gerçekleştirdiğimiz su kuyularımız, kuruyan topraklarla birlikte ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin umutlarını yeşertmektedir. Açacağımız su kuyularının sayılarının çoğalmasıyla birlikte Afrika’da neden su yok? Sorusu yerine Afrika’nın su sorunu nasıl çözüldü? Sorusunu Allah’ın izni ile sormayı ve en güzel şekilde cevaplamayı hedefliyoruz.

Afrika'da su kuyusu açtırmak

Afrika’da su kuyusu açtırmak

Siz de Afrika’da su kuyusu açtırmak istiyorsanız su kuyusu açtırma maliyetleri hakkında yayınlanan yazılarımızı okuyabilir, su kuyusu projesi kapsamında gerçekleştirdiklerimize sitemizden göz atabilirsiniz. Afrika’da su kuyusu açtırmak ve tertemiz gönüllere umut ışığı olmak sizlerin elinde. Gelin Afrika’nın kronik su sorununu çözme yolunda birlikte gayret edelim.

Su Kuyusu Projesi