Kurban Bağışı Yapmak Caiz Mi?
Kurban kesmek bir ibadet. Kesilen kurbanı ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak da ayrı bir ibadet. Kurban Bayramı haricinde akika, şükür ve adak kurbanı kesilerek bu dini vecibeler yerine getirilebilir. Kurban kesmenin Müslümanlar açısından niyeti ve sebebi farklı olsa dahi kurbanların amacı esasında aynıdır, kurbiyettir, kardeşliktir, paylaşmaktır. Kurban her ne sebeple kesilirse kesilsin bundaki temel amaç, kesilen kurbanın ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmasıdır. Kurban keserek yoksul halka yardımda bulunmak isteyenler ise büyük ölçüde kurban bağışı yapmak caiz mi sorusunu merak ediyor. Kurban, Yüce Allah ile yakınlık kurmanın etkili bir yoludur. İçeriğinden dolayı maddi bir ibadet olduğundan, toplumlar arasında kaynaşma ve yardımlaşmanın da göstergesi sayılır. Bağışı yapılacak kurban, İslami usullere göre kesilip dini gereklilikler yerine getirildiği takdirde caizdir.
Kurban Bağışı
Her Kurban Bayramı yaklaştığında, evine seneden seneye et giren yoksul insanlar, kendilerine uzanacak yardım elini dört gözle bekliyor. Kurban bağışı için tabii ki bayramı beklemeye gerek yok. Herhangi bir zaman diliminde, farklı bir sebepten dolayı kesilecek olan kurban da bağış yapılabilir. Kurban kesmekte öncelikli amaç, dinen bir ibadeti yerine getirmektir. Bunun temel maksadı da, Allah’ın rızasını kazanmaktır. İhtiyacından fazla malı olan Müslümanlar için kurban bağışı yapmak caizdir. Kurban, Allah’a şükretmenin birçok yolundan sadece biri.
Bağış yapmak istiyorum diyen biri için fakir kimselere yardımda bulunabileceği birçok seçenek mevcut. Kurban bağışı da bunlardan biri. Kurban kesmek kolay olsa da, çevrenizde bağış yapabileceğiniz gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmanız zor olabilir. Bu noktada güvenilir bağış kurumları devreye girerek kestiğiniz kurbanı farklı bölgelerde açlıkla mücadele eden yoksul insanlara ulaştırabilir.
Kurbanı Yurt Dışına Bağışlamak Caiz Mi?
Kurban bağışı yapacak kişiler, yardımını dini gerekliliklere uygun şekilde yapabilmek için bazı sorulara cevap arar. Kurbanı yurt dışına bağışlamak caiz mi sorusu da, bağışçılar tarafından sıkça merak edilenler arasındadır. Kurban, mal ile yapılan bir ibadettir ve kurban kesiminde önemli olan niyettir. Kurban kesiminde önemli olan Allah’ın rızasını kazanmaktır. Ayrıca kurban, kişinin kendi adına kesilir. Bu koşullara dikkat edildiği takdirde, kurbanın yurt dışına bağışlanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Genel anlamda, kişilerin kendi yaşadıkları bölgedeki fakir kimseler üzerinde hakları vardır. Bu nedenle kurban bağışının yaşanılan bölgedeki fakir kimselere dağıtılması uygundur. Ancak, yurtdışına kurban bağışı yapmak isteyenler de, dini gereklilikleri yerine getirdikten sonra bağış yapabilir.
Kurban bağışı, yardım derneklerinin temel projelerinden biri. Yıllardır, birçok yardım projesiyle dünyanın dört bir yanında yardım faaliyetleri yürüten vakfımız da kurban bağışlarını kabul etmektedir. Hayırseverlerin kurban ibadetlerini yerine getirmesinde güvenilir bir aracı olan vakfımız, farklı coğrafyalarda yaşayan mazlum halka yaşama sevinci götürüyor. Siz de, dünyanın birçok farklı coğrafyasında, özellikle de Asya ve Afrika ülkelerinde evlerine yılda sadece bir kere et giren insanların olduğu bilincindeyseniz, kurban bağışı yapmak için vakfımızla iletişime geçebilirsiniz.