Su Kuyusu Açtırmak Sadaka-i Cariye Midir?
Bir Müslümanın dünya hayatında ömrü boyunca işlediği iyilik ve kötülüklerin yazıldığı amel defteri ölümünün ardından kapanmaktadır. Amel defteri, insan yaşamının kaydıdır ve herkes ahirette bu deftere göre hesaba çekilecektir. Ancak bir durum vardır ki kişi ölse bile amel defterine sevap yazılmaya devam etmektedir. Peki hangi durumlarda bu defter kapanmaz? Sorusuna cevaben ise kişilerin sadaka-i cariye olarak bıraktıkları söylenebilir.
Sadaka-i cariye, kişilerin amel defterlerinin kapanmadan ecir ve sevaplar yazılmaya devam etmesi adına arkasında hayır ve hasenat bırakması anlamına gelmektedir. Müslümanın öldükten sonra da sürdürülen bir hayır ve hasenatı var ise kendisine sevap ulaşmaya devam etmektedir.
Hz. Peygamberimizin bir hadisi şerifinde belirtmiş olduğuna göre; 7 şey vardır ki kul vefatının ardından kabrindeyken bile bunların sevabı yani ecri kendisine ulaşır. Bu 7 şey; öğrettiği ilim, akıttığı su, diktiği meyve ağacı, açtığı su kuyusu, miras olarak bıraktığı mushafı şerif yani faydalanılan bir kitabı, inşa ettiği mescidi ve vefatından sonra kendisi için istiğfarda bulunacak hayırlı bir evladı. İşte bunlar sayesinde öldükten sonra da sevap alınmaya devam edilmektedir.
Su kuyusu açtırmak sadaka-i cariye midir? Sualine gelecek olursak; Hz. Peygamberimizin de hadisi şerifinde açıkça beyan ettiği gibi evet, su kuyusu açtırmak bir sadaka-i cariye sayılmaktadır. Kişiyi güzel amel yapmaya yönlendiren ve her durumda sevap kazanmasına katkı sağlayacak yollar bulmayı amaçlayan sadaka-i cariye, öldükten sonra amel defterinin kapanmamasına vesile olması yönüyle insanları hayır ve hasenatta bulunmaya teşvik etmektedir. Uzun yıllar süren yararı sayesinde insanlar, hem kendilerine hem de yardıma muhtaç olan ihtiyaç sahiplerine fayda sağlamaktadır.
Su kuyusu açtırmak sadaka mı? Ya da su kuyusu açtırmak zekat olur mu? Soruları kapsamında da olumlu yanıt almamız mümkündür. Kişinin yapacağı her su kuyusu yardımı; zekat, sadaka ya da sadaka-i cariye olarak sayılabilmektedir.
Sadaka-i Cariyenin Faziletine Nail Olabilirsiniz!
Hz. Peygamberimizden nakledilen bir başka hadis çerçevesinde; bir insanın öldüğünde yalnızca şu 3 kişi hariç herkesin ameli kesileceği belirtilmiştir. Bu kişiler; istifade edilen bir ilim bırakan, sadaka-i cariye bırakan ve kendisine dua edecek sâlih evlat bırakanlar olarak tabir edilmektedir. Sadaka-i cariye tanımı, hayır akışı devam eden sadakalar için kullanılmaktadır. Genel itibariyle bunlar; vakıf kurma, çeşme, cami, medrese, sebil ve köprü yaptırma gibi yararlanıldıkça hayrı akmaya devam eden yapılar şeklinde örneklendirilebilir.
Hayır kurumlarına yapılan her su kuyusu bağışı, hem kişiye hem hayra vesile olan yardım vakıflarına sevap kazandırmaktadır. Bu kurumlar tarafından açılan su kuyuları, sadaka-i cariye çerçevesi içinde kabul edilir. Bu anlamda siz de arkanızda çok sayıda insan ve mahlukatın faydalanabileceği bir hayır bırakmak istiyorsanız, kıymetli destekleriniz ile bu yolculukta bize eşlik ederek sadaka-i cariyenin faziletine nail olabilirsiniz.